„Als één van ons uitvalt dan kunnen we op AB rekenen”

Jaap Hanje uit Scharsterbrug is al zo’n 30 jaar lid van AB Vakwerk. Sinds anderhalf jaar zit hij samen met zijn jongste zoon Menno (22) in een maatschap. Vaak is één van de beide ‘maten’ lid van AB Vakwerk, maar wat als dan juist de ander uitvalt? „Ja, de vervanging is voor degene die lid is”, weet Jaap.

Leden Nieuwsbrief

De korting voor jonge boeren op het lidmaatschap, die kan oplopen tot meer dan 1000 euro per jaar, maakt het voor Menno extra aantrekkelijk om óók lid te worden. Jaap had een van de meest ‘luxe’ vormen van de BCR. Hij is daarin wat teruggegaan en met de besparing die dat opleverde, kon Menno lid worden omdat die in aanmerking komt voor de maximale korting van 50% voor jonge boeren. Menno: „Pas over ongeveer 12 jaar betaal ik de volle mep.”

Op het bedrijf van de maatschap Hanje worden zo’n 130 koeien gemolken. De bedrijfsvoering is er op gericht dat vader en zoon het samen kunnen runnen. „De situatie is hier nu zo dat als Menno of ik ineens uitvalt, het bedrijf niet stilvalt. We zijn beiden van alles op de hoogte en zelfs mijn vrouw, dus alles gaat wel door. Doordat we nu beiden lid zijn, zijn we er van verzekerd dat als één van ons uitvalt, door wat voor oorzaak dan ook, de ander er niet alleen voor komt te staan. Het is een geruststellende gedachte dat AB Vakwerk er dan voor ons is.”

Erg veel heeft Hanje in het verleden nog niet gebruik hoeven te maken van de bedrijfscontinuïteitsregeling. Eén keer brak hij ’s ochtends zijn arm toen hij een trap van een koe kreeg in de melkstal. Jaap: „En toen was het een telefoontje naar AB Vakwerk en ’s middags werden de koeien ‘gewoon’ weer gemolken, maar toen door een melker van AB. Dat heeft toen een kleine twee maanden geduurd.”

Toen Jaap aan zijn heup geopereerd moest worden was de situatie nog wat anders. Menno ging nog naar school en we hebben hier toen ruim een half jaar een bedrijfsverzorger van AB gehad. Dan besef je wel hoe belangrijk het is om lid te zijn van de coöperatie!”