Broodje buikspek!

Een van de mooie gerechten op de barbecue is buikspek. Met een goede voorbereiding en een juiste manier van bereiden kun je de lekkerste versie maken van een speklap die je ooit gehad hebt. Deze keer wil ik met jullie 1 van mijn favoriete versies van buikspek delen. Daarbij een recept voor een lekker broodje om een keer heerlijk als lunch te van genieten.

Matthijs Buikspek

Broodje buikspek!

Stap 1: De bereiding van deze broodjes buikspek begint met het rubben van het vlees. Ik ga er hier van uit dat je de varkensrub al hebt voorbereid.

Stap 2: Neem je stuk buikspek en snijd loshangende stukjes vlees/vet weg. Bestrooi het buikspek vervolgens rondom met de dry rub. Pak het vlees in met vershoudfolie en leg in de koeling voor 4 tot 12 uur.

Stap 3: Houd voor de bereiding van het buikspek zelf ongeveer 4 uur aan. Het afmaken van de broodjes duurt daarna nog zo’n 30 minuten. Steek de BBQ dus op tijd aan!

Stap 4: Ga hierbij eerst voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 130 graden. Je kunt eventueel met rookhout werken, maar ook zonder hebben deze broodjes al flink wat smaak.

Stap 5: Is de BBQ op temperatuur? Haal het buikspek dan uit de koeling en pak het uit. Steek de probe van je kernthermometer in het midden van het vlees en leg het buikspek op de BBQ. Sluit de BBQ met de deksel en gaar het vlees tot een kerntemperatuur van 70 graden.

Stap 6: Snij ondertussen de komkommer in kleine plakjes en meng dit met de zoetzuurmix. Dek de kom af met een stukje folie en laat dit op kamertemperatuur komen. Meng in een kommetje de mayonaise en sriracha saus tot één saus. Proef even en voeg eventueel nog wat zout toe naar smaak.

Stap 7: Heeft het buikspek een kerntemperatuur van 70 graden bereikt? Dan mag het even van de BBQ. Leg het op een snijplank en laat 15 minuten rusten.

Stap 8: Maak de BBQ ondertussen gereed voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 200 graden. Bak ook de ciabattina’s af in de oven en snijd ze daarna open, maar niet volledig door.

Stap 9: Snijd het buikspek na 15 minuten rusten in dunne plakken (ik deed dit door het vlees eerst een keer doormidden te snijden) en leg deze allemaal op een bord.

Stap 10: Is de BBQ op temperatuur? Dan is het tijd om alle plakken buikspek even 1,5 minuut aan beide kanten af te grillen. Doe dit in een paar batches en blijf bij de BBQ, want door het vet in het buikspek krijg je snel vlammen.

Stap 11: Is alle buikspek afgegrild? Dan is het tijd om de broodjes buikspek te gaan maken. Bestrijk hiervoor eerst alle broodjes met sriracha mayo en beleg ze vervolgens met de plakjes buikspek. Hierop gaat wat de zoetzuur mix. Eventueel kun je nog wat koriander toevoegen indien je dit lekker vindt. Serveer de broodjes buikspek vervolgens direct.

Eet smakelijk!

 • Ingrediënten:

  • 1kilo buikspek zonder zwoerd  
  • Varkens dry-rub
  • 10Ciabattina’s
  • 1Komkommer
  • Zoet zuur mix
  • 15eetlepels Mayonaise
  • 4eetlepels Sriracha
Matthijs Buikspek 1