Barbecue op z'n Italiaans

La dolce vita! Een barbecue op z’n Italiaans? Altijd een goed idee, want mediterrane ingrediënten lenen zich prima voor de grill. 

Homemade pizza met artisjok, tomaat en burrata

Een heerlijke pizza, gemaakt op de barbecue. 

  • Maak het pizzadeeg. Meng de bloem met de gist, 300 ml lauw water, de olijfolie en het zout. Kneed in 10 minuten tot een soepel deeg. Leg de deegbal in een kom en dek af met een vochtige keukendoek, laat 40 minuten tot 1 uur rijzen.

  • Maak intussen de tomatensaus. Pel en snipper de sjalot en de knoflook. Fruit aan in wat olijfolie. Voeg de pasata, de oregano en de cayennepeper toe. Breng op smaak met peper en zout, dek af en laat 20 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
  • Verhit de barbecue tot 250°C à 300°C. Verdeel het deeg in 4 gelijke delen. Rol op een met bloem bestoven werkvlak uit tot 4 pizzabodems.
  • Leg de pizzabodem op de met bloem bestoven pizzasteen. Lepel er wat tomatensaus over en beleg met de artisjok, kerstomaten en geraspte mozzarella. Bak de pizza 5 à 10 minuten in de gesloten bbq tot hij mooi begint te kleuren. Werk af met burrata, basilicum en extra olijfolie. Doe hetzelfde met de andere pizza’s.
Het boodschappenlijstje deel ik hieronder zodat je écht niks gaat vergeten!
  •        


            Voor het pizzadeeg
    • 500 g pizzabloem
    • 2 el olijfolie

    • 7 g droge gist

    • 1 keukenlepel zout

            Voor de topping
    • 200 g gekleurde kleine tomaten
    • 1 teentje knoflook

    • 1 sjalot

    • Verse basilicum

    • 150 g geraspte mozzarella
    • 1 artisjok (bokaal)

    • 1 keukenlepel oregano

    • olijfolie

    • 2 bollen burrata

    • 400 ml pastasaus

    • snuifje cayennepeper

    • peper en zout

Pastasalade met salsiccia en rucola

Een lekker bijgerecht dat je maakt op de BBQ. 

  • Kook de pasta gaar in lichtgezouten water, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak de paprika schoon en snij in blokjes. Spoel de rucola. Fruit de gesnipperde ui en knoflook in de helft van de olijfolie. Voeg de gedroogde marjolein en venkelzaadjes toe.

  • Wentel de worstjes in de rest van de olie en gril ze op de bbq.

  • Laat de gekookte orecchiette uitlekken, meng er de groenten onder en voeg ook de worstjes toe. Serveer in een grote schaal. Werk af met enkele blaadjes rucola.
  • Dit is het boodschappenlijstje voor dit recept!

    • 400 g orecchiette (oortjes pasta)

    • 100 g rucola

    • 1 rode ui

    • 8 worsten (kleine salsiccia)
    • 1 rode paprika

    • 1 teentje knoflook

    • 1 keukenlepel venkelzaadjes
    • 1 keukenlepel gedroogde marjolein

    • 3 el olijfolie

Limoncellosorbet

Een lekker dessert dat je maakt op de BBQ. 
  • Doe de suiker met 480 ml water in een sauspannetje. Warm op en laat de suiker volledig oplossen. Laat nog 5 minuten inkoken tot je een siroop hebt.
  • Doe de suikersiroop in een kom. Rasp de schil van de citroenen. Doe de schil, het citroensap, een heel klein snuifje zout en de limoncello bij de siroop. Laat minstens 2 uur tot 1 nacht afkoelen in de ijskast.
  • Giet het mengsel in een ijsmachine of sorbetmaker en laat het tot sorbet draaien. Serveer meteen of bewaar in de diepvries.
  • Dit is het boodschappenlijstje voor dit recept!

    • 300 gr suiker
    • 120 ml citroensap (versgeperst)
    • snuifje zout
    • 2 citroenen
    • 120 ml limoncello