"We leveren maatwerk en dat verveelt nooit"

Gepubliceerd op 26 augustus 2021

Hij komt uit een echt horecanest, maar heeft zijn hart verpand aan techniek. Elwin Ziengs werkt al bijna vijf jaar voor AB Vakwerk, waarvan de laatste tweeënhalf jaar bij Handelsonderneming H. de Haan in het Friese Garyp. „Een prachtig product maken, van begin tot einde. Dat is wat mijn werk zo mooi maakt.”

Elwinziengs

Ziengs groeide op in Houtigehage en woont nu in Opeinde. Zijn ouders staan sinds zes jaar bekend als de uitbaters van een goedlopend kippenrestaurant in het dorp. "Mijn moeder werkt daarnaast nog als directrice op een basisschool. Van mijn vader weet ik niet beter dan dat hij altijd in de horeca heeft gewerkt.” Zijn passie voor techniek kreeg Ziengs dus niet met de paplepel ingegoten. De oorsprong voert wél terug naar de fietstocht die hij gedurende zijn middelbare schooltijd twee keer daags moest afleggen tussen Houtigehage en Drachten: "Als mijn fiets stuk ging, dan repareerde ik die zelf. Later kreeg ik een scooter, waar ik ook met veel plezier aan leerde sleutelen.” De kiem was gelegd en Ziengs stroomde door naar de mbo-opleiding Werktuigbouwkunde. Hier kwam zijn liefde voor het vak pas echt tot bloei. 

Kort na het behalen van zijn diploma, meldde Ziengs zich voor een baan bij AB Vakwerk. "Een week later kon ik al aan de slag bij een gespecialiseerd bedrijf in voorzetapparatuur voor heftrucks.” Er zou daarna nog een opdrachtgever op zijn pad komen, voordat hij uiteindelijk in de zomer van 2017 terechtkwam bij De Haan. De onderneming in Garyp is klein en knus, maar een belangrijke speler als het aankomt op klantspecifieke machinebouw voor de rietmaaicultuur. "In heel Nederland zijn er nog slechts twee of drie bedrijven die dat doen. Onze producten gaan naar België, Frankrijk en Duitsland. Ja, zelfs naar Rusland”, weet Ziengs. Samen met een directe collega assembleert hij de stuk voor stuk unieke machines vanaf tekening. 

Behalve op de bouw van rietmaaimachines, legt De Haan in Garyp zich ook nog toe op onderhoud en reparatie van meer gangbare (maai)machines die worden ingezet bij tuinonderhoud, grondverzet en de wegenbouw. "Maar we repareren ook trekkers en giertanks als het moet.” Wat de uitdaging is die hij vindt in het werk? "Alles wat de klant wil, kunnen wij maken. We leveren maatwerk en dat verveelt nooit. Ik krijg bovendien veel vrijheid en vertrouwen, het voelt goed.”

Wat ook goed voelt, is AB Vakwerk. "Ik mocht mijn heftruckcertificaat halen en een lasopleiding volgen. AB Vakwerk voorziet eigenlijk in alles wat ik voor mijn werk nodig heb. Of het nu nieuwe werkschoenen zijn of een opleiding, dat maakt niet uit.”