"Mijn draai gevonden na onstuimige start"

Gepubliceerd op 26 december 2021

‘Dankbaar’, dat is het eerste woord dat bij Boyd van Berkel opkomt als hij denkt aan zijn werk als agri-expert. De Purmerender maakt sinds oktober 2018 deel uit van de Agri Expert Pool in Noord-Holland. „Wil je aan de slag in de agrarische sector, dan zit je bij AB Vakwerk goed."

6221Martinaketelaar

Boyd kende op zijn zachtst gezegd een turbulent begin bij AB Vakwerk: "Na slechts drie weken werken bleek dat ik diabetes had. Toen zat ik ook nog eens middenin een verhuizing. Een lastige periode, waarin AB Vakwerk voor mij heel coulant is geweest. Ik kreeg de tijd om langzaam weer in het werk te rollen.” Hij vervolgt: "Vooral de diversiteit in mijn werkzaamheden spreekt me erg aan. De ene keer melk je tweehonderd koeien bij een boer, later werk je weer een paar weken in het groen bij een hovenier.”

"Maar, ik heb ook eens in een chocoladefabriek gewerkt. De machines waren overstroomd en alle chocolade was de spuigaten ingelopen. Die moesten mijn collega’s en ik er vervolgens met spatels uitlepelen.” Voor velen misschien een beroerde klus, maar niet voor Boyd. Toch ligt zijn echte passie in het werken met melkvee. "Ik was altijd al het liefst op de boerderij. Als klein mannetje maakte ik spelenderwijs kennis met het werken met dieren.” Deze ervaring bleek cruciaal toen hij bij een boer een koe vreemd gedrag zag vertonen. "Ze gaf geen melk meer, at niets en voelde slap aan. Ik herkende de symptomen meteen en wist dat er iets moest gebeuren.” Een levensbedreigende maagkanteling bleek de boosdoener. Dankzij adequaat optreden van de agri-expert uit Purmerend kon er net op tijd worden ingegrepen.

In geval van ziekte, vakantie of een piek in drukke tijden, bieden agri-experts van AB Vakwerk welkome ondersteuning. Zo vervangt Boyd momenteel een zieke boer op een biologische zorgboerderij in Amsterdam. "Al snel bouw je een band op met zo’n boer. Dat gebeurt overigens ook met andere opdrachtgevers. Voor een opvolgende klus vragen ze dan specifiek naar jou”, vertelt hij met zekere trots. "Als het werk erop zit, bellen ze je op om te zeggen dat ze tevreden zijn. Dat alles goed is gegaan. Ik doe echt heel ‘dankbaar’ werk.”

Voor zijn volgende klus heeft hij nog geen idee wat hij kan verwachten: "Juist dat maakt mijn baan zo interessant. Ik houd het webportaal scherp in de gaten, maar word ook altijd door de collega’s van kantoor gebeld als er een nieuwe opdracht is.” Eén ding is wél zeker: de agri-expert verwacht zich via AB Vakwerk nog veel verder te kunnen ontwikkelen. "Iedere dag leer ik weer nieuwe dingen. Het liefst zou ik me nu eerst willen specialiseren in het klauwverzorgen.”