Dankzij AB Vakwerk een eigen huis

Gepubliceerd op 26 augustus 2022

Standvastig en zeker niet op zijn mondje gevallen. Op milieustraten door heel Friesland staat Stefan Woudstra zijn mannetje. En dat is af en toe strikt noodzakelijk: "Ik ben van mezelf vrij direct. Dat wordt niet altijd gewaardeerd, maar bezoekers lijken zich soms niet bewust van de gevaren op de milieustraat.”

Stefanwoudstra

Ruim vijf jaar geleden bracht Woudstra een spontaan bezoek aan de vestiging in Drachten, uit onvrede over zijn toenmalig werkgever. Een korte wandeling, want AB Vakwerk was gevestigd in het naastgelegen pand. "Met een blik op onweer liep ik binnen, met mijn werkkleding nog aan. De accountbeheerder vroeg of ik bij de buren vandaan kwam. Ik knikte en vertelde dat ik een nieuwe baan zocht.” Van deze opwelling heeft hij nog geen moment spijt gehad: "AB Vakwerk heeft alles voor je over. Dankzij de coöperatie konden mijn vriendin en ik ons eigen huis kopen in Gorredijk.” De Vakwerker kwam twee jaar geleden fulltime te werken bij afvalverwerker Omrin. "Een integere opdrachtgever”, volgens Woudstra. "Hecht zelfs, met zo’n driehonderd medewerkers. Dat past perfect bij mij.”

In zijn baan handhaaft hij een streng veiligheidsprotocol. "Ik haal met regelmaat mensen uit stortbakken die hun leven wagen voor iets simpels als een fietswiel.” Toch maakte hij ooit één uitzondering, voor iemand die met zweet op het hoofd op hem af kwam rennen. "De man moest en zou de stortbak in. Daar had hij per ongeluk het juwelenkistje van zijn vrouw in gegooid. Met tegenzin gaf ik hem vijf minuten en hield ik een oogje in het zeil. Hij vond alleen een trouwring terug, maar gaf me uit opluchting tot twee keer toe een knuffel.” Achteraf legde Woudstra het probleem voor aan zijn leidinggevende. "Ik vertelde dat de man hoe dan ook de bak in was geklommen. Gelukkig was er begrip voor mijn handelen.”

Onlangs kreeg Woudstra een kans om zich verder te bewijzen. "Containers voor de kringloop zaten vol en werden niet geleegd. Daardoor eindigden gebruikte spullen die nog goed waren bij het grofvuil. Dat kaartte ik aan.” Met succes: Woudstra werd betrokken bij ‘Estafette’, een initiatief van Omrin, bedoeld om deze gebruikte spullen een tweede leven te geven. Binnen anderhalve maand heeft hij de zaken naar eigen zeggen aardig op de rit. "Ik krijg veel positieve reacties.” Wat hij nog meer hoopt te bereiken? "Ik wil in ieder geval door blijven groeien. Mijn BHV-diploma (bedrijfshulpverlening) heb ik al via AB Vakwerk kunnen halen. Een KCA-certificaat (Klein Chemisch Afval) bemachtigen staat op de planning. Hopelijk kan ik daarna snel een vast contract tekenen.”