Ambassadeurs Annemarie en Josina breiden AB Vakschool uit met agri

Gepubliceerd op 10 oktober 2021

Annemarieenjosina

Ambassadeurs Annemarie en Josina breiden AB Vakschool uit met agri

Annemarie Sietzema-de Jong en Josina Rustenburg zijn eind augustus bij AB Vakwerk gestart. Zij gaan samen aan de slag met de uitbreiding van de AB Vakschool voor de Agri sector, met de richtingen melkveehouderij, akkerbouw, tuinbouw en bloembollen. Als ambassadeurs van de AB Vakschool Agri beginnen zij met het selecteren van geschikte leerbedrijven, het opstellen van diverse opleidingsmodules en het koppelen van kandidaten aan leerbedrijven. Doel van de uitbreiding van de AB Vakschool Agri is om de continuïteit van vakkrachten te borgen voor de agrarische sector.

Annemarie en Josina stellen zich graag aan je voor
Annemarie Sietzema-de Jong (34) jaar is opgegroeid op een melkveebedrijf in Gorredijk, en woont met haar gezin in Katlijk. Met haar man Siebe heeft zij twee dochters van 5 en 7 jaar oud. Sinds het afronden van de HAS werkt ze in de agrarische sector. Annemarie: ,,Omdat ik lid ben van de coöperatie volg ik al een aantal jaren de activiteiten van AB Vakwerk. De oprichting van de vakschool voor GWW-medewerkers vorig jaar, had direct mijn aandacht. Nu deze uitgebreid wordt met Agri, wil ik daar graag aan meewerken. Het opzetten van nieuwe activiteiten is echt mijn ding: plannen maken, mensen intern met elkaar verbinden, samenwerken en mensen opleiden. Zo heb ik onder andere ook eerder een kennisplatform opgezet, voor Royal A-ware (zuivelorganisatie), waarvoor ik al 8 jaar projecten doe.” Voor de AB Vakschool richt zij zich op de melkveehouderij. Annemarie houdt van mooie koeien en is jurylid bij keuringen en shows. Daarnaast is ze een aantal jaren live-tolk tijdens de landelijke HHH-veekeuring geweest. Maar ook sportief staat ze haar mannetje. Ze houdt van hardlopen en doet regelmatig mee aan survivalruns.

Josina Rustenburg (48) is opgegroeid op een akkerbouwbedrijf waar ook bloembollen worden geteeld. Met haar man Erik Jan heeft zij drie kinderen van 18, 16 en 14. Thuis in Wieringerwerf worden er bloembollen gekweekt en heeft haar man ook een technische handelsonderneming. Buiten de activiteiten op het eigen bedrijf, werkt zij ruim 20 jaar als regio coördinator voor de KAVB (branchevereniging van de bloembollensector) voor de Kop van Noord-Holland en Westfriesland. Josina: ,,Het viel mij op dat er op sociale media veel oproepen staan van agrarische bedrijven voor verschillende medewerkers. De KAVB werkt al samen met het Clusius college, zodat er zoveel mogelijk praktijkgericht onderwijs wordt gegeven. Ik zag de oproep in de nieuwsbrief voor de leden. Met de gedachte hoe we vanuit de KAVB zouden kunnen samenwerken met de AB Vakschool, werd het vanuit een informatief telefoongesprek met Jack Hogervorst een sollicitatie op de functie als ambassadeur.” Voor de AB Vakschool richt zij zich op het opzetten van de richting akkerbouw, tuinbouw en bloembollen. In de Coronatijd moest er flink gewerkt worden op het bedrijf, maar als ze er tijd voor kan vinden, vindt ze het leuk om hard te lopen en te mountainbiken.

Josina en Annemarie: ,,Samen zullen we voor de AB Vakschool Agri vanuit ons vakgebied voor zowel Friesland als Noord-Holland werken. Wij kijken er naar uit om de AB Vakschool op te zetten met alle collega’s van AB Vakwerk. Ons streven is dat de AB Vakschool een helpende hand kan bieden aan onze collega’s en dat we een groot netwerk krijgen, waarin AB Vakwerk over goede vakmensen beschikt. We hopen, dat de AB Vakschool een interne verbinder wordt die iedereen omarmt en een meerwaarde geeft voor de leden, de collega’s en de kandidaten. Wij zien er erg naar uit iedereen te leren kennen en met de AB Vakschool aan de slag te gaan. Als je iets wilt weten, horen we het graag!”