In samenwerking met Frylapte organiseert AB Vakwerk een ledenreis naar Roemenië! De reis is o.a. bedoeld voor ieder die geïnteresseerd is of geïnspireerd wilt worden, om buiten de kaders de kansen te pakken in het buitenland.
In deze meerdaagse en de volledig verzorgde vliegreis geeft Frylapte een kijkje in haar eigen keuken, maar bezoeken we ook andere agrarische ondernemingen en aanverwante bedrijven in de regio.
Daarnaast is er ook ruimte voor natuur, cultuur en ontspanning. De reis is van A tot Z geregeld. Dus inclusief busvervoer, toeristische uitstapjes, hotels, ontbijt, lunch en diner en reisleiding. Omdat het een groepsreis is, is het vooral ook gezellig, doe je inspiratie op en worden er nieuwe contacten gelegd.
De kosten van het arrangement is €995,- per persoon (aanbetaling á €500,- p.p.) inclusief BTW.
Inbegrepen:
Niet inbegrepen:
* Jan de Boer, de grootste koeienboer van Europa met 10.000 melkkoeien (www.dn-agrar.eu).
** Bekijk het volledige programma.
Disclaimer: Bij een uitbraak van een dierziekte, zoals MKZ, zal het programma gewijzigd worden.
Fry staat voor Fryslân, evenals vrijheid. Lapte is Roemeens voor melk. Samengevoegd vormt dit Frylapte, de onderneming die Paula Bos en Paulus Dijkstra samen in Roemenië hebben opgericht. In 2012 starten ze met loonwerk. Via crowdfunding zetten ze in 2014 het melkveebedrijf op. De bevlogen ondernemers geven hiervoor een inspirerende presentatie in een Fries plattelandscafé. Ze maken zoveel mensen enthousiast dat ze binnen twee maanden het benodigde startkapitaal bij elkaar hebben om een melkveebedrijf met 100 koeien te realiseren.
Frylapte bestaat nu uit twee melkveebedrijven met zo’n 400 melkkoeien en 250 stuks jongvee. De ‘drive’ is om door te groeien naar zelfstandige units van minimaal 250 melkkoeien. Het voer voor de koeien komt steeds meer uit eigen bronnen. In een stapsgewijs proces worden externe voederbronnen beperkt om uiteindelijk zelfvoorzienend te worden. Er wordt zo zuinig mogelijk omgegaan met grondstoffen en energie. De uitstoot van schadelijke stoffen wordt beperkt. Onder andere door de mest terug te brengen naar de eigen percelen ter bevordering van de bodemopbrengst. Zo wordt stap voor stap de kringloop rond gemaakt voor een ‘pure oogst’. Onder leiding van Paula en Paulus wordt het bedrijf zelfstandig gerund met zo’n 10-15 medewerkers.
De roots van de oprichters van Frylapte liggen in de Friese ‘Greidhoeke’. Dit is het groene hart van Fryslân tussen de Elfsteden steden Leeuwarden, Franeker, Bolsward en Sneek. Van oudsher wordt hierop de uitgestrekte, groene weides melkvee gehouden voor zuivelproductie.
Voor meer info kijk op karpatenmeat.com & frylapte.com.