In samenwerking met Frylapte organiseert AB Vakwerk een ledenreis naar Roemenië! De reis is o.a. bedoeld voor ieder die geïnteresseerd is of geïnspireerd wilt worden in agrarisch ondernemen in het buitenland.
In deze meerdaagse en de volledig verzorgde vliegreis geeft Frylapte een kijkje in haar eigen keuken, maar ook andere agrarische ondernemingen en aanverwante bedrijven.
Daarnaast is er ook ruimte voor natuur, cultuur en ontspanning. De reis is van A tot Z geregeld. Dus inclusief busvervoer, toeristische uitstapjes, bijzondere B&B adressen, lunch en diner en reisleiding. Omdat het een groepsreis is, is er ook gezelligheid en worden er vaak ook nieuwe contacten gelegd.
De kosten van het arrangement is €995,- per persoon.
Inbegrepen:
Niet inbegrepen:
Excursies naar Melkveebedrijven, Akkerbouwbedrijven, Mechanisatiebedrijven en een Hennepvezelfabriek.
Voorlopig programma
Fry staat voor Fryslân, evenals vrijheid. Lapte is Roemeens voor melk. Samengevoegd vormt dit Frylapte, de onderneming die Paula Bos en Paulus Dijkstra samen in Roemenië hebben opgericht. In 2012 starten ze met loonwerk. Via crowdfunding zetten ze in 2014 het melkveebedrijf op. De bevlogen ondernemers geven hiervoor een inspirerende presentatie ineen Fries plattelandscafé. Ze maken zoveel mensen enthousiast dat ze binnen twee maanden het benodigde startkapitaal bij elkaar hebben om een melkveebedrijf met 100 koeien te realiseren.
Frylapte bestaat nu uit twee melkveebedrijven met zo’n 400 melkkoeien en 250 stuks jongvee. De ‘drive’ is om door te groeien naar zelfstandige units van minimaal 250 melkkoeien. Het voer voor de koeien komt steeds meer uit eigen bronnen. In een stapsgewijs proces worden externe voederbronnen beperkt om uiteindelijk zelfvoorzienend te worden. Er wordt zo zuinig mogelijk omgegaan met grondstoffen en energie. De uitstoot van schadelijke stoffen wordt beperkt. Onder andere door de mest terug te brengen naar de eigen percelen ter bevordering van de bodemopbrengst. Zo wordt stap voor stap de kringloop rond gemaakt voor een ‘pure oogst’. Onder leiding van Paula en Paulus wordt het bedrijf zelfstandig gerund met zo’n 10-15 medewerkers.
De roots van de oprichters van Frylapte liggen in de Friese ‘Greidhoeke’. Dit is het groene hart van Fryslân tussen de Elfsteden steden Leeuwarden, Franeker, Bolsward en Sneek. Van oudsher wordt hierop de uitgestrekte, groene weides melkvee gehouden voor zuivelproductie. Toch kan deze rijke historieniet voorkomen dat winstgevend boeren hier in de toekomst moeilijker wordt. Maar terwijl hier moet worden ingekrompen, is groei de norm voor Oost-Europa. Roemenië biedt goede perspectieven en kansen om de in Friesland aanwezige agrarische kennis en doorpakmentaliteit in te zetten voor het professionaliseren van de voedselproductie en de duurzame ontwikkeling van het ‘achtergebleven’ platteland van Roemenië.