Beef back ribs

Spareribs is één van de klassiekers van de barbecue. Meestal komen spareribs van het varken. Ik was dan ook blij verrast om laatst beef back ribs tegen te komen. Spareribs van het rund, wie lijkt dat nou niet lekker?

Matthijs Buikspek

Hoe bereid je beef back ribs

Beef back ribs zijn runderribben die hoog op de koe zitten. Ze zitten vrij dicht tegen de ruggengraat van de koe aan. Verwar ze daarom ook niet met andere ribs (beef ribs of short ribs) want die zitten een stuk lager op de koe en zijn daarom ook heel anders qua structuur en bereidingswijze. Beef back ribs lijken meer op een normale spareribs. Dit is dan ook de manier waarop we ze gaan bereiden.

Voor de bereiding gaan we een soort 3-2-1 methode gebruiken. Dit betekent 3 uur roken, 2 uur laten garen in aluminiumfolie. Wanneer de ribs gaar zijn maken we het folie open en laten we ze nog een half uur doorgaren op de barbecue.

Waar koop je beef back ribs?

Beef back ribs liggen waarschijnlijk niet standaard bij iedere slager. Ik mijn geval heb ik ze aangeschaft op internet bij bbquality. Maar dit kan uiteraard ook ergens anders. Let er in ieder geval op dat je ribben neemt waar wat vet op zit. Dit zal de smaak zeer ten goede komen.

1

Benodigdheden

  • Beef back ribs / runderspareribs

  • BBQ kruiden voor rundvlees

  • Rookhout (2 blokjes, hickory of eiken)

  • Aluminiumfolie

  • Kernthermometer

  • Satéprikker

Instructies

Stap 1: Maak de barbecue gereed voor indirect barbecueën. Doel temperatuur is tussen de 110 en 120 graden Celsius.

Stap 2: Verwijder het vlies van de spareribs. Doe dit door een mes op de holle kant van het bot onder het vlies te duwen. Beweeg deze rustig heen en weer om zo het vlies losser te maken. Wanneer het los genoeg is kun je met de hand het vlies lostrekken.

Stap 3: Spoel de runderspareribs af met wat water om botresten te verwijderen. Dep het vlees droog en voorzie het van een laagje beefkruiden. Gebruik niet teveel kruiden aangezien dit vrij overheersend kan zijn.

2

Stap 4: Plaats de blokken rookhout iets naast de kolen op de barbecue (zodra deze op temperatuur is) en leg het vlees op het rooster. Sluit de barbecue en laat het vlees op deze manier 3 uur garen. 

3

Stap 5: Kijk na 3 uur of de kruiden goed vast zitten op het vlees. Indien dit het geval is, kun je de ribs in gaan pakken in aluminiumfolie. Pak het vlees strak in in een dubbele laag. Plaats je thermometer in het vlees. Let daarbij op dat je niet het bot aanraakt, maar enkel het vlees meet.

4

Stap 6: Als de thermometer 92 graden aangeeft (na ongeveer 2 tot 2,5 uur) maak je het folie voorzichtig open. Let op! Hier komt veel warmte bij vrij. Pak vervolgens een sateprikker en voel of het vlees goed zacht is. Het vlees is klaar wanneer je zonder enige weerstand de sateprikker door het vlees kan duwen.

Stap 7: Zodra je het vlees gaar is, vouw je het folie tot een soort bootje. Daarna laat je het nog ongeveer een half uurtje op de barbecue liggen om de kruidenkorst op te laten drogen en stevig te laten worden.

5

Stap 8: Haal na een half uur de beef back ribs uit het folie en van de barbecue. Laat ze nog een kwartiertje onder folie rusten. Daarna zijn ze klaar op geserveerd te worden.

Eet smakelijk!

6