Barbecue op z'n Spaans

Trommel je vrienden maar op want het buiten leven gaat weer beginnen. Ik ga leuke recepten met je delen. Zet de barbecue maar alvast aan en laat je inspireren! 

Paellaa

Paella van de barbecue

Op vakantie in Spanje dan ga je altijd op zoek naar een restaurant waar ze verse paella maken. Dus niet de paella die ze even in de magnetron warm pingen en dan misschien niet eens de moeite nemen om het op een bord te schuiven. Wat je zoekt is zo’n grote pan met gele rijst die boven een vuurtje op een marktplein staat te bakken. Dat is de lekkerste.

  • Bereid een barbecue voor met een temperatuur van ongeveer 200ºC. Jouw barbecue heeft trouwens een deksel. Zet een gietijzeren skillet op de barbecue en giet daar een beetje olijfolie in. Snij de tomaatjes doormidden en zet ze in de skillet. Giet daar ook een beetje olijfolie overheen.
  • Snij de verse kruiden fijn en strooi dit met wat peper en zout over de tomaatjes. Sluit het deksel en laat de tomaatjes zacht worden. Gril naast de tomaatjes de worstjes.
  • Smeer ondertussen wat olijfolie over de garnalen en bestrooi ze met peper en zout. Als de tomaatjes zacht zijn en de worstjes gaar dan mag je ze van het rooster halen om af te koelen.
  • Zet een paella pan op de barbecue en strooi daar de rijst in. Laat dit 5 minuutjes bakken. en giet dan de bouillon erbij. Dan roer je de saffraan, paprikapoeder, ui, knoflook en zout en peper erbij. Bedek de pan met aluminiumfolie en stoom de rijst in 20 minuten klaar.
  • Gril de garnalen naast de pan met rijst tot ze net niet meer doorzichtig zijn en haal ze dan meteen van het rooster.
  • Haal de aluminiumfolie van de pan en proef of de rijst beetgaar is. Doe dan de bevroeren erwten bij de rijst en roer alles goed door. Verdeel de garnalen en stukjes worst over de rijst. Giet wat olijfolie over de rijst en laat dit nog even een paar minuten doorbakken tot alles lekker warm is.
Het boodschappenlijstje deel ik hieronder zodat je écht niks gaat vergeten!
  •  

    • 400 gram arboriorijst
    • 1 l bouillon
    • 2 tl gebroken saffraan
    • 2 tl gerookte paprikapoeder
    • 3 tenen knoflook gesnipperd
    • 1 gele ui gesnipperd
    • 15 cherry tomaatjes door de helft
    • Een handvol verse kruiden zoals, tijm, rozemarijn en oregano
    • 150 gram bevroren doperwten
    • Kleine chorizo worstjes
    • 8 flinke gambas
    • wat olijfolie
    • Zout en peper naar smaak
    • 1 kg hele sardines
    • 3 dl olijfolie
    • 3 teentjes knoflook
    • 2 citroenen
    • ½ bosje platte peterselie
    • Mespunt cayennepeper
    • Mespunt kardemompoeder
    • Theelepel grof gemalen zeezout
Paellaa

Gevulde dadels met geitenkaas

Daar zit je dan in een tapasbar en daar serveerden ze gevulde dadels. Op het moment dat die op tafel komen gebeurt er altijd iets vreemds. Alle ogen schieten zenuwachtig naar het schaaltje en voor je het weet is het schaaltje leeg.

  • Bereid een barbecue voor met 2 zones en een keteltemperatuur van ongeveer 200 graden celsius
  • Snij de dadels half in en verwijder de pit
  • Vul de dadel met een halve theelepel geitenkaas
  • Omwikkel de gevulde dadel met een plak ontbijtspek
  • Steek een tandenstoker door het spek en de dadel zodat de spek op zijn plek blijft
  • Leg de dadels op het rooster aan de koelere kant van de barbecue en sluit het deksel
  • Meng de honing met een gelijke hoeveelheid warm water zodat het dunner word
  • Wacht tot de spek rondom goudbruin is. Meestal binnen 3 kwartier.
  • Strijk wat van de honing mix over het spek en leg de dadels terug op het rooster tot de honing wat gekarameliseerd is.
Het boodschappenlijstje deel ik hieronder zodat je écht niks gaat vergeten!
  •  

    • Dadels
    • Geitenkaas
    • Plakken ontbijtspek
    • Honing
    • Warm water
    • Tandenstokers
Dadels

Gegrilde sardientjes

Deze gegrilde sardientjes zijn te vinden in de meeste tapas restaurant. Gegrilde sardines of sardientjes gaan perfect op de barbecue en zijn erg makkelijk te maken. Je hoeft ze zoals bij veel andere vissoorten niet te ontleden. De fijne graatjes kunnen gewoon gegeten worden.

  • Pers de citroenen en knijp de knoflookteentjes uit, meng dit met het citroensoep
  • Voeg het kardamompoeder, de cayennepeper, het zout en de olie toe
  • Klop het geheel goed door elkaar
  • Roer er de gehakte peterselieblaadjes door
  • Leg de sardientjes een uur in de marinade
  • Rooster de sardines 3 minuten aan weerszijden in een visklem.
Het boodschappenlijstje deel ik hieronder zodat je écht niks gaat vergeten!
  •  

    • 1 kg hele sardines
    • 3 dl olijfolie
    • 3 teentjes knoflook
    • 2 citroenen
    • ½ bosje platte peterselie
    • Mespunt cayennepeper
    • Mespunt kardemompoeder
    • Theelepel grof gemalen zeezout
Sardientjes