,,Het tekort aan technische vakspecialisten wordt steeds groter. Bedrijven staan voor hen in de rij. Kun je aan de slag in een technisch beroep, dan ben je spekkoper en ga je een bijzonder rooskleurige toekomst tegemoet!”, weet accountbeheerder Ernst Jelle van der Lei van AB Vakwerk. Ernst Jelle is werkzaam op de vestiging van AB Vakwerk in Wolvega en heeft al bijna tien jaar ervaring in het begeleiden van BBL-cursisten. Grote voordeel van leren en werken via AB Vakwerk volgens hem is dat leerlingen zich nergens druk over hoeven te maken: ,,Het enige dat je moet doen is het vak leren en een diploma halen. AB Vakwerk regelt de rest.”

Vier dagen werken, één dag naar school

Iedereen van 16 jaar en ouder die aan de slag wil in de techniek en de ambitie heeft om het vak te leren, kan zich in principe aanmelden bij AB Vakwerk: ,,Natuurlijk kijken we wel goed of iemand uit het juiste hout is gesneden. Als dat zo is, dan gaan wij op zoek naar een mooi bedrijf dat behoefte heeft aan een technische vakkracht voor de toekomst. Onder begeleiding van een erkende leermeester ga je vervolgens vier dagen per week aan het werk. Eén dag per week neem je plaats in de schoolbank om je te verdiepen in de theorie.” Gedurende het leer-/werktraject verdien je een volwaardig salaris. Na het behalen van je diploma (mbo niveau 3 of 4) wil AB Vakwerk je graag vast in dienst nemen, maar dat zou natuurlijk ook kunnen bij het bedrijf waar je de fijne kneepjes van het vak hebt geleerd.”

Zoals gezegd hoef je als leerling alleen maar het vak te leren en een diploma te halen. ,,AB Vakwerk neemt de volledige opleidingskosten voor haar rekening. Wij maken de contracten op en zorgen ervoor dat je alles krijgt om je werk zo goed en veilig mogelijk te doen. Denk hierbij aan veiligheidsschoenen en andere persoonlijke beschermingsmiddelen.”

Goede begeleiding

Minimaal één keer per kwartaal komt een accountbeheerder op bedrijfsbezoek om de voortgang met de leermeester en leerling te bespreken. ,,Voor vragen kunnen leerlingen overigens altijd bij ons terecht op de vestiging. Zij zijn bij ons in dienst. Wij willen hen zo goed mogelijk begeleiden en faciliteren”, zegt Ernst Jelle.

Hoe lang het leer-/werktraject duurt? ,,Dat hangt af van je vooropleiding en het niveau waar je op instroomt. Ben je van school gegaan zonder diploma, dan kun je starten op mbo niveau 1. Deze opleiding duurt één jaar.  Heb je vmbo kader afgerond, dan kun je instromen op mbo niveau 3 en volg je een opleiding van maximaal drie jaar. Met vmbo basis start je op mbo niveau 2 en ben je twee jaar onder de pannen. Een BBL-traject op niveau 4 duurt vier jaar. Doorleren tot mbo niveau 4 kan altijd. De opleidingsduur varieert dus van 1 tot 6 jaar. Afhankelijk van wat je wil, kan en wat je vooropleiding is.”