Landschapsbeheer Rinnegom brengt MVO in de praktijk

Gepubliceerd op 3 november 2017
Landschapsbeheer Rinnegom brengt MVO in de praktijk

Een vernieuwend bedrijf dat schaapskuddes inzet om op duurzame wijze natuur en openbaar groen te beheren. Landschapsbeheer Rinnegom in Egmond-Binnen is hét voorbeeld van hoe een bedrijf maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in de praktijk kan brengen.

„Schapen houden zit bij ons in de familie. Ik zou niet eens kunnen uitleggen wat ik zo leuk aan deze dieren vindt”, zegt Marijke Dirkson, eigenaar van Landschapsbeheer Rinnegom. Werkend als boswachter/voorlichter kreeg zij bij Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) de kans om vanuit de nieuw gebouwde schaapskooi in Bergen professioneel schapen te hoeden in het waterwingebied.

Na dit eerst voor PWN te hebben gedaan, volgde er nog een serie pilots. Een aantal gemeenten kreeg interesse in deze vorm van begrazing en in 2010 is Landschapsbeheer Rinnegom opgericht. „Met mijn achtergrond als natuurbeheerder vind ik een gestructureerde en zakelijke aanpak belangrijk. Ik reken uit hoe hard het gras groeit en hoe lang er gegraasd moet worden om dat weg te krijgen. Het is belangrijk dat je weet waar je begint en waar je eindigt. Kostprijsberekening is van structureel belang”, vertelt Dirkson over de bedrijfsvoering van Landschapsbeheer Rinnegom. „Ik heb geluk gehad, dat mijn man tegelijk met mij in het bedrijf is gestapt. Met twee mensen, die zich voor de volle 100% inzetten, is de overlevingskans van een startende onderneming immers veel groter.”

‘De basis is onze overtuiging’

Voor het begrazen werden in 2010 de eerste Kempische heideschapen aangekocht. In het tweede jaar na de start hadden Dirkson en haarman Martin Orij al drie kuddes met 250 schapen aan het werk. Inmiddels telt Landschapsbeheer Rinnegom vijf kuddes. „Goede honden hadden we gelukkig al. Ook zijn we door een collega-bedrijf enorm goed geadviseerd. Maar de basis vormt de volle overtuiging van mijn man en mij, om dit bedrijf op te zetten zodat we ervan kunnen leven.”

Dirkson is nog altijd even enthousiast: „Wat wij doen is heel gaaf, maar we moeten er wel voor aan de bak. Dat lukt alleen door bedrijfsmatig te kijken naar bijvoorbeeld de grootte van een kudde of het aantal lammeren dat we moeten fokken. Wij anticiperen op de vraag van onze opdrachtgevers. Veerkracht en flexibiliteit horen bij ondernemerschap. Als er minder werk is, dan hebben we minder arbeid en minder dieren nodig. Ook dat is MVO.”

Door stikstofdepositie neemt de ‘vergrassing’ in natuurgebieden toe. „Schapen eten het gras, zodat er weer ruimte voor andere planten ontstaat. De dieren leveren écht maatwerk. Ze eten alleen het gras waar dat nodig is.” De schapen van Landschapsbeheer Rinnegom grazen onder andere in duingebieden.

Evenals de schapen, levert ook AB Vakwerk maatwerk. Tijdens Dirkson’s zwangerschap en in een drukkere periode, werd er een medewerker ingeleend: „AB Vakwerk heeft mensen die gewend zijn om met vee om te gaan. Zij stralen een rust uit die noodzakelijk is voor het werken met dieren.” Afgelopen winter werd er door Dirkson nog een Vakwerker ingeleend. Dit keer voor meer algemene werkzaamheden. „En dat beviel zo goed, dat deze medewerker vast bij ons in dienst komt. Wij hebben flexibiliteit nodig, maar ook zekerheid. Dat is wat AB Vakwerk ons allebei biedt.”

Sociaal ondernemerschap

Landschapsbeheer Rinnegom zet ook in op sociaal ondernemerschap. Dirkson: „De wol van de schapen wordt daarom niet geëxporteerd, maar wordt in Nederland verwerkt en afgezet. Onze schapen grazen op veel verschillende plaatsen en komen nooit binnen zes weken op dezelfde plek terug. Hierdoor is er weinig kans op worminfecties en hoeven we geen ontwormingsmiddelen te gebruiken. Onze schapen zijn evengoed hartstikke schoon. Ik heb er lol in, dat we dit niet nodig hebben en nauwelijks antibiotica hoeven te gebruiken. De manier waarop wij omgaan met onze schapen en de wol is interessant en leuk tegelijk. Zoals wij de schapen houden, is voor mij dé manier. Geen zweverig gedoe, natuur is natuur.”